![Przewód pokarmowy z zaznaczonym żołądkiem](/media/lib/35/400px-tractus_intestinalis_ventriculus.svg-d14254e2ab2e7bff3f57011326f7e167.png)
E414 - samo zdrowie!
21 listopada 2008, 22:04Zaledwie dziesięć gramów gumy arabskiej dziennie wystarcza, by znacząco pobudzić rozwój korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. O wynikach badań nad substancją donosi najnowszy numer czasopisma British Journal of Nutrition.
![](/media/lib/283/n-kolonie-bakterii-17061a315f3f4ff4fb07323f5e8c43b9.jpg)
Społeczność bakteryjna z sera wymienia się tysiącami genów
26 lipca 2017, 10:58Bakterie żyjące na serze wymieniają się tysiącami genów.
![](/media/lib/77/typy-jelit-07e6c91003212d2fd7fe5019b81bcc2c.jpg)
Florę jelitową można sprowadzić do 3 typów
21 kwietnia 2011, 11:45Badania próbek kału ludzi zamieszkujących 3 kontynenty – Europę, Azję i Amerykę – pokazały, że istnieją trzy typy flory bakteryjnej jelit. Enterotypy wyodrębniono na podstawie najliczniej występujących gatunków bakterii.
![](/media/lib/208/n-sepnik-rozowoglowy-20211a111879e947ad1528bfe40b11a9.jpg)
Mikrobiom jelitowy kondorowatych - prosty i bardzo skuteczny
26 listopada 2014, 12:53Ptakom padlinożernym nie szkodzi potencjalnie bardzo toksyczna dieta, bo ich własny mikrobiom jelitowy poradzi sobie nawet z najbardziej śmiercionośnymi patogenami.
![Kozi ser](/media/lib/42/2840423632_42588d7f3d-4957b1a6ff811c7b4761ed16b1906462.jpg)
Kozi ser - samo zdrowie!
31 stycznia 2009, 20:29Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt.
![](/media/lib/147/n-e.-coli-20411d7810fb1a73886b75867e0e1372.jpg)
Z małymi (populacjami) jest trudniej
14 marca 2018, 09:52Małe populacje patogennych bakterii są trudniejsze do zabicia od dużych, bo inaczej reagują na antybiotyki.
![](/media/lib/102/n-bakteryjna-oaza-40c71cedc0cff65b24578e3256a0fe44.jpg)
Oaza mikrobów pod pustynią Atakama
16 lutego 2012, 17:18Dwa-trzy metry pod powierzchnią pustyni Atakama, która należy do najsuchszych obszarów na świecie, tętni życie. Występujące tam archeony i bakterie muszą sobie radzić bez dostępu do tlenu i światła słonecznego, ale wody i pokarmu im tam nie brakuje.
Średniowieczne rozwiązanie na współczesną lekooporność
31 marca 2015, 06:31Mikstura sporządzona wg receptury z X w. zabija metycylinoopornego gronkowca złocistego (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA). By sporządzić średniowieczne lekarstwo na jęczmień, trzeba wziąć równe ilości pora bądź cebuli i czosnku, a następnie dobrze je utrzeć, dodać wina, wołowej żółci i odstawić na 9 dni w mosiężnym naczyniu.
![© NIH](/media/lib/23/1203158407_942034-ef1ad9798a72efc4faf94d3d41e8901d.jpeg)
Bez żelaza ani rusz
20 lutego 2009, 18:10Badacze z Uniwersytetu Waszyngtońskiego twierdzą, iż zidentyfikowali istotną różnicę pomiędzy mikroorganizmami wchodzącymi w skład prawidłowej flory bakteryjnej organizmu oraz ich chorobotwórczymi odpowiednikami. Zdaniem naukowców, odkrycie może przyśpieszyć pracę nad nową generacją antybiotyków.
![](/media/lib/134/n-pszczoly-589960edecbddc65273e273e12e1f8b8.jpg)
Monokultury źle wpływają na mikrobiom pierzgi
18 kwietnia 2018, 11:10Współczesne monokultury traw do wypasania bydła czy komercyjne leśnictwo wpływają negatywnie na mikrobiom pierzgi - pokarmu larw, młodych pszczół i matki.